FIGYELEM!
Új típusú nyírógépek vásárlásával kapcsolatos információk. Tovább...

Ollóélezés - Ollók használata

FIGYELEM! NEM ÉLEZÜNK OLLÓKAT!

Ez a leírás tájékoztató jellegű, és segítséget nyújthat ahhoz,
hogy mire figyeljenek, mit követeljenek meg az élezőtől, ahova leadják élezni az ollóikat.


Az információk forrásait a "Linkek" almenüben találják meg.


Általános ismertető / Ollók használata / Ollók beállítása / Linkek
 

Itt nem a nyírási technikákat írjuk le, hanem az ollók karbantartására, tárolására vonatkozó javaslatokat helyezzük előtérbe. Mivel ezeket a kis eszközöket folyamatosan használjuk, így az élettartamuk megőrzéséhez elengedhetetlen néhány szempontot szem előtt tartani.

Tisztítás

Minden hajnyírás (szőrnyírás) után távolítsuk el az ollóról a rárakódott szennyeződést, nedvességet, vegyi anyagokat! Ezt egy egyszerű puha törlőronggyal megtehetjük. Az olló tisztán tartása megnöveli az élek élettartamát.

Olajozás

Naponta olajozzuk az ollót! A fémfelületet egy vékony olajréteg megvédi a nedvességtől, a szennyeződések nehezebben rakódnak rá. Az olaj elősegíti az olló lágy záródását, lehetővé teszi kisebb erőhatás kifejtését a nyírás alkalmával. Az összeszorító csavarnál a két penge közé tegyünk 1-1 csepp műszerolajat! Így az olló finoman jár. Használjunk jó minőségű műszerolajat!

Napi beállítás (lásd ollók beállítása almenü)

Olajozás után, illetve ha az olló túl szorosan vagy túl lazán jár, állítsunk a szorítócsavaron! A beállítás akkor megfelelő, ha kinyitott állapotból leejtjük a nyitott szárat, és a két penge nem záródik össze teljesen, hanem megáll kb. 10-11 "óra" között (egy mutatós óra analógiájára). Ennél lazább olló behúzza a szőrt (hajat), a szorosabb pedig fárasztja a kezet.

Tárolás

Ha nem használjuk az ollót, tisztítás és olajozás után tegyük összezárt állapotban biztonságos, száraz helyre! Ha van tok, akkor helyezzük bele! Soha ne hagyjuk olyan helyen, ahol károsodást szenvedhet (pl. leesik a polcról)!

Élezés

Az élezés meghosszabbíthatja az olló élettartamát, de meg is rövidítheti. Minden ollót kb. 3-6 havonta kell élezni. Mindig nézzük meg, hogy kihez adjuk élezni! Fontos, hogy az élezőnek legyen tapasztalata a fodrász és kutyakozmetikus ollók élezésében. Olyan élezőhöz NE adjuk be az ollót, aki nincs tisztában az általános részben leírt éltípusokkal, azok megfelelő élezésével valamint beállításával! (lásd konvex és mikrobarázdás olló)

Tapasztalatlan vagy nem megfelelő eszközzel rendelkező élező egy élezés alkalmával is tönkre tudja tenni az ollót.

Mit tegyünk

Mit NE tegyünk

Bezár 


FIGYELEM!


NYÍRÓGÉPFEJEK ÉLEZÉSE MEGSZÜNT,


ÜZLETÜNK ZÁRVA TART!

© Nyírógépfej élezés Budapest XIV. Látogatók: 170099. Utolsó megtekintés: 2023-02-05 08:55. Készítette: B.Gy. ** Bodri-Fodri Kutyakozmetika **