FIGYELEM!
Új típusú nyírógépek vásárlásával kapcsolatos információk. Tovább...

Nyírógépfejek karbantartása - Fejek tisztítása

Általános ismertető / Fejek tisztítása / Fejek beállítása
 

Nyírógépfejek tisztítása

A nyírógépfejek tisztítását kis kefével végezzük. Erre a célra teljesen megfelel egy egyszerű fogkefe. A kefével a vágóélek közül el tudjuk távolítani a rájuk tapadt szőrt. Ezt a műveletet a nyírófej felső és alsó részén is végezzük el!

A szennyeződés eltávolítása után a nyírófejeket fújjuk be nyírógépfej tisztító spray-vel! Ez fertőtlenít is, és elvégzi a nyírófej kenését. A tisztításhoz alkalmazhatunk nyírógépfej tisztító olajat is. Ez esetben a kefés tisztítás után a nyírófejet az olajba mártva járassuk pár másodpercig, így a fogak közül kijönnek a beragadt szőrszálak. Ezután még szükséges lehet fertőtlenítő "clipper spray" használata is.
Ha a nyírógépfej pengéi (fésű és kés) közé szorult szőr, és a kefével történő tisztításkor nem sikerült eltávolítani, akkor használat során a nyírófej beragadhat, és nem fog rendesen nyírni. Ilyenkor meg kell tenni azt, amitől sok kutyakozmetikus fél. Szét kell szedni a nyírófejet. De ebben az esetben elegendő a kést (felső penge) kivenni a helyéről.

A kés kivétele két módon történhet. Az egyik módszer, hogy egy kis csavarhúzóval oldalról a kést leszorító rugó alá nyúlunk, és kicsit megemeljük azt. Ilyenkor a felső penge ellenállás nélkül ki tud esni a helyéről. A másik módszer, hogy a felső pengét egyszerűen kitoljuk a helyéről (kézre vigyázz!).
Tisztításhoz a nyírófejet ennél jobban nem kell szétszedni. Vigyázzunk, hogy a műanyag csúszóbetét ne tűnjön el! Ha laza a rugó, akkor meghúzhatjuk a csavarjait. Tisztítsuk meg a nyírógépfejet. Sebbenzinnel átitatott papír törlőkendővel áttöröhetjük a részeket, ezzel fertőtlenítjük is azokat. Olajozzuk meg a csúszó felületeket műszerolajjal!

Az olajozás a súrlódás csökkentése miatt szükséges. Az olajozás ellenére a nyírófejek használat közben felmelegedhetnek, ezért célszerű több egyforma fejet készenlétben tartanunk. Így melegedés esetén cserélni ("pihentetni") tudjuk azokat.
Az olajozáshoz használjunk jó minőségű műszerolajat. A növényi olaj nem jó! Minden csúszó felületet olajozzunk meg! Ez három helyet jelent. Az alsó és felső penge érintkezési felülete, valamint a műanyag csúszóbetét és a felső penge találkozási helye (felső pengében található horony).
Olajozás után a csavarhúzóval emeljük meg a rugót, és oldalról toljuk be a felső pengét! Ügyeljünk arra, hogy a műanyag csúszóbetét a helyén legyen! Ha esetleg húztunk a csavarokon, akkor ellenőrizzük le, hogy a kés párhuzamosan fut-e az alsó pengével!

A nyírógépfej összerakása után a felesleges olajat papírtörlővel, vagy finom ronggyal töröljük le!

Bezár 


FIGYELEM!


NYÍRÓGÉPFEJEK ÉLEZÉSE MEGSZÜNT,


ÜZLETÜNK ZÁRVA TART!

© Nyírógépfej élezés Budapest XIV. Látogatók: 170096. Utolsó megtekintés: 2023-02-05 07:32. Készítette: B.Gy. ** Bodri-Fodri Kutyakozmetika **