FIGYELEM!
Új típusú nyírógépek vásárlásával kapcsolatos információk. Tovább...

Nyírógépfejek karbantartása - Fejek beállítása

Általános ismertető / Fejek tisztítása / Fejek beállítása
 

Ha nincs feleslegesen költeni való pénze éleztetésre, akkor célszerű elolvasni ezt a tájékoztatót, mert lehet, hogy újabb éleztetés nélkül is kiválóan nyírnak a nyírógépfejei, csak éppen egy kis beállítás szükséges. Ha nem nyír a fej, akkor nem biztos, hogy életlen, lehet, hogy csak laza, vagy túl szoros. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen ferdén áll a két penge egymáson. Ezeket érdemes ellenőrizni, mielőtt a fejeket élezőhöz küldjük.

Beállítás előtt tisztítsuk meg a nyírógépfejet "Fejek tisztítása" című menüpontban foglaltak szerint!

Nyírógépfej rugó beállítása (A5 típus)

Az általános ismertetőnél láthattuk, hogy a nyírógépfejek működése megegyezik az ollók működésével. A különbség annyi, hogy a nyírógépfejen sok-sok kis "ollót" láthatunk. Az alsó és felső penge minden foga egy-egy ollót képez. A két penge elcsúszik egymáson, így a fogak találkozásánál nyíróerő jön létre. Ha egy egyszerű ollóra gondolunk, akkor tudjuk, hogy ha az olló csavarja laza, és a két felület nem ér rendesen össze, akkor hiába éles az olló, nem fog nyírni, mert a papírlap (vagy haj, stb.) behajlik a két felület közé. Ha viszont a csavar túl szoros, akkor lehet ugyan nyírni az ollóval, de hamar elfárad a kezünk.

A nyírógépfejek rugójának ugyanaz a szerepe, mint az olló csavarjának. A két felületet megfelelő erővel össze kell szorítani. Ez az erő nem lehet túl kicsi, de nem lehet túl nagy sem. A nagy nyírógépeknél (lónyíró, juhnyíró) a megfelelő összeszorító erőt egy kézi csavarral egyszerűen tudjuk változtatni. A nagyon kis teljesítményű nyírógépeknél (otthoni hajnyíró, egyszerű kisállatnyíró) a rugó erején nem tudunk állítani. Ezt a gyártó beállítja.

Ez egy régi strapabíró fodrász hajnyírógép (Horstator Piccolo 55) nyírófeje. Látható, hogy ezen a nyírógépfejen a nagyállatnyírókhoz hasonlóan egy csavarral tudunk állítani a leszorító rugón. A fejet a rugó állításához nem kell szétszedni.

Az egyszerű rugóbeállításon kívül a fej előnye, hogy a felső penge egy fix vezetőhoronyban fut, így mindig párhuzamos a mozgása, és sem előre sem hátra nem tud elmozdulni.
A cserélhető kisállatnyíró fejek esetében (pl. Oster A5 típusú fejek) viszont érdemes egy pár szót szólni a megfelelő rugóerő beállításáról. Ezeknél a fejeknél nem olyan egyszerű állítani a rugóerőn, mint a nagy gépeknél, de a művelet nem bonyolult.

A túl szoros ollóhoz hasonlóan a nyírógépfej is lehet a kelleténél szorosabb. Ilyenkor a fej hamar melegszik, a gép motorja erőlködik. Főleg akkor, ha nem olajoztuk meg a fejet. A felső pengét ellenállással ugyan, de kézzel mozgatni kell tudni. Ha nagyon nehezen megy, vagy egyáltalán nem megy, akkor lazítanunk kell a rugón.

Ehhez toljuk ki oldalra a felső pengét (ha kézzel nem megy, akkor egy csavarhúzóval), és egy lapos csavarhúzóval nyúljunk a rugó alá! Ezzel kicsit felfelé feszítve a rugót lazíthatunk rajta. Túl sokat ne emeljünk a rugón, mert akkor laza lesz! Olajozzuk meg a fejet, majd toljuk vissza a felső pengét! Próbáljuk ki, ha kevés, akkor lazítsunk még rajta!
Ha a felső pengét egyáltalán nem tudjuk kitolni oldalra, akkor a rugó két csavarját lazítsuk meg egy kicsit! Előfordul, hogy a fejet régen használtuk, és beszáradt az olaj. Ilyenkor a felső penge ráragad az alsóra, így sajnos teljesen szét kell szedni a fejet. Szétszedés után mind az alsó, mind a felső pengét tisztítsuk át sebbenzinzel, majd olajozzuk be újra és szereljük össze!Ha a felső penge kézzel nagyon könnyen mozgatható, akkor a rugóerő gyenge, és nem nyír rendesen (húzza a szőrt, "beeszi"...). Mivel a két penge nincs elég szorosan egymáshoz nyomva, a szőr (haj) könnyedén behajlik a két penge közé.

Ebben az esetben a rugót össze kell nyomni egy kicsit, de ehhez szét kell szedni a fejet. Nem bonyolult művelet, csak a két csavart kell kicsavarni, és kész a szétszerelés. Vigyázzunk, hogy a csavarok és a felső pengén található műanyag csúszóbetét ne tűnjön el!
A rugó mindkét szárát egy kicsit nyomjuk össze fogóval! A rugó két szára egyformára legyen állítva, hogy a felső pengét egyforma erővel nyomja mindkét oldalon! Nem kell egyszerre nagyon összenyomni, elég apró lépésekben, majd összeszerelés és olajozás után próbáljuk ki a fejet!

Ha még mindig túl könnyen jár a felső penge, akkor ismételjük meg a műveletet!

Nyírógépfej felső penge beállítása (A5 típus)

Ha a rugóerő megfelelő, de mégsem nyír rendesen a fej, akkor célszerű ellenőrizni, hogy az alsó és felső penge párhuzamos-e egymással, és megfelelően helyezkednek-e el egymáshoz képest.

A felső penge beállításához NEM kell szétszedni a fejet. Elég meglazítani a csavarokat. Laza csavaroknál állítsuk be a felső pengét az alábbiaknak megfelelően, majd húzzuk meg a csavarokat! Ellenőrizzük, hogy a csavarok meghúzása közben nem mozdult-e el véletlenül a felső penge!. Ha igen, akkor ismételjük meg a beállítást!
Ügyeljünk arra, hogy a nyírást végző felületek (alsó és felső penge) mindig párhuzamosan helyezkedjenek el egymáshoz képest! A nyilak által jelölt helyeken egyértelműen látszik, hogy a felső penge bal széle előrébb helyezkedik el, mint a jobb. Állítsuk párhuzamosra a két pengét!
Hiába párhuzamos a két penge, a fej nem fog megfelelően nyírni akkor sem, ha a felső penge túl elöl, vagy túl hátul helyezkedik el.

Ez a felső penge elöl kilóg, hátul pedig nagyon kis felületen fekszik fel. Állítsuk hátrébb a felső pengét!
Itt a felső penge túl hátul helyezkedik el. A fogak nagyon kis felületen fekszenek, és épp csak a végük nyír valamit. Állítsuk előrébb a felső pengét!
Helyesen beállított felső penge.

Minden felület rendesen felfekszik, az alsó és felső penge párhuzamos egymással, és a felső penge fogai hátrébb helyezkednek el. A fogak előtti távolság fejtől függően kb. 0.5-1.5 milliméter.

Olajozzuk meg a fejet és próbáljuk ki!

Ha a fenti beállításokat elvégeztük, de a nyírógépfej még mindig nem nyír rendesen, akkor tényleg érdemes elküldeni éleztetni.

Nyírógépfej kotyogás megszüntetése (A5 típus)

Néha előfordul, hogy használat közben a fej felöl a kelleténél erősebb hang hallható. Ennek oka lehet az, hogy a fej lötyög a gépen, illetve a csatlakozó egység nem tarja rendesen oldalirányban a fejet.

Ez a kotyogás kiküszöbölhető, ha a géphez csatlakozó foglalat két oldalát kicsit összenyomjuk fogóval.

Az összenyomáshoz minden esetben tegyünk a két oldal közé megfelelő méretű távtartót, nehogy valamelyik oldal letörjön!

Bezár 


FIGYELEM!


NYÍRÓGÉPFEJEK ÉLEZÉSE MEGSZÜNT,


ÜZLETÜNK ZÁRVA TART!

© Nyírógépfej élezés Budapest XIV. Látogatók: 170103. Utolsó megtekintés: 2023-02-05 09:31. Készítette: B.Gy. ** Bodri-Fodri Kutyakozmetika **